Suntem obișnuiți zilnic cu imaginea oamenilor care caută printre gunoaie. Deseori văd cerșetori care vin în spatele casei mele și caută meticuloși după resturi alimentare. Dar ce ai spune dacă ți-aș povesti că într-o zi am fost martorul unei imagini neașteptate? Am văzut un om bine îmbrăcat la costum care se cățăra printre tomberoane și căuta frenetic prin gunoaie. Șocat, mi-am spus: „Trebuie să fie ceva valoros acolo, cu siguranță… și-a pierdut ceva important.” Privind la acel om, m-am gândit la Dumnezeu care s-a urcat pe grămada de gunoi a vieții noastre. Aceasta e scena: Creatorul Universului urcat pe aceea movilă de gunoi, dând la o parte deșeuri, resturi, doar pentru că știa că se afla ceva deosebit acolo: tu!

   Ce înseamnă să îți cunoști valoarea? Doar pentru că ești bogată, nu înseamnă că te vezi valoroasă. Doar pentru ești o femeie frumoasă, nu înseamnă că te consideri neapărat valoroasă. Doar pentru că ești cunoscută, nu înseamnă că te simți importantă. Ai fi surprinsă să afli de câte lucruri se folosesc oamenii pentru a arăta că sunt și ei importanți. Dar valoarea ta nu vine din toate astea, ci din interior. Dumnezeu are un mod diferit de a defini valoarea unui om. El atinge oameni, la care privind, noi nu vedem nimic în ei. Dar așa cum spune scriitorul Pleșu, în cartea Parabolele lui Iisus: „- Hai mai bine să-ţi spun o poveste!” O poveste despre o „ea”.

  Atunci au venit ucenicii Lui şi se mirau că vorbea cu o femeie. Totuşi niciunul nu I-a zis: „Ce cauţi?” sau „De ce vorbeşti cu ea?” Ioan 4:27

   Nu cred că femeia aceasta se considera importantă. Era clar că nu știa să relaționeze: de-a lungul vieții avusese 5 bărbați. Aaa, era să uit: și un amic. Fetelor, așa îi prezentați mai nou: „-Pastore, el e amicul meu!” Ea nu s-a descurcat bine cu bărbații. Evident că nu s-a descurcat bine nici cu femeile: venea la fântână doar când femeile nu veneau. Există acele femei care nu se conectează cu alte femei. Probabil că era sătulă de bârfele lor, cum dădeau ele din cap, în semn de dezaprobare. În plus era și săracă: nu avea nici măcar un slujitor pe care să-l trimită la fântână după apă.

   Dar Isus a venit și a așteptat-o pe ea. Eu sunt un om simplu, dar nu am timp să aștept pe nimeni. Dacă tu mă aștepți e în regulă, dar nu mă pune să te aștept, că am mâncărimi.  Însă ți-L poți imagina pe Marele Mântuitor, pe Regele Regilor stând la fântână așteptând o biată femeie? Fără funcții, bogăție sau realizări notabile, o dezordonată din punct de vedere moral, disprețuită de femei, părăsită de bărbați. Mă întreb dacă ea știa cât de valoroasă era. Un evanghelist notoriu, dacă ar vrea astăzi să mântuiască un întreg oraș, probabil s-ar duce prima dată la primar, la viceprimar, dar cu siguranță nu pe centură. Când toți i-au întors spatele, El o aștepta. După această întâlnire cu Isus, ea n-a mai fost la fel. Nici orașul Samaria. Ceva s-a schimbat. Femeia aceasta a fost cheia care a stârnit un întreg oraș să privească la Dumnezeu. Ce cheie ciudată! Dumnezeu folosește deseori oamenii răniți, care nu se potrivesc cu alții, care nu au făcut nimic în viață, dar când El îi așează în lacătul potrivit, astfel de chei deschid totul.

  Pretutindeni există o conspirație a răului în lumea noastră. Acesta e planul Diavolului, ca tuturor oamenilor care au potențial în ei, să le fie trimiși demoni specializați care să-i dărâme, să-i saboteze, să-i năucească, să nu mai știe cine sunt ei în ochii lui Dumnezeu.

  Dacă în acest moment treci prin situații grele, Dumnezeu te va ridica deasupra lor, ca să înțelegi că trebuie să fii cineva pentru El. Altfel Dumnezeu nu ar fi așteptat atât de mult timp la fântână pentru tine. Dacă El a făcut efortul să te caute, să te aștepte până azi, drag om, acum e momentul să te aduni și să ridici nivelul vieții tale. Ești valoroasă! Crede asta!

Ce anume face ca o femeie să fie atât de valoroasă?

Comentarii