Unul dintre cei mai puternici bărbați ai Bibliei ne oferă o lecție memorabilă despre adevărata definiție a cuvântului prietenie. Acest bărbat ajunge într-un moment dificil în care e nevoit să se ascundă într-o peșteră de calcar, fiind urmărit de un detașament al armatei inamice. În acele momente, David e total copleșit de situație. Se întreabă de ce se află acolo și de ce mai trăiește. Orice om a trecut, măcar o dată, prin situația de a-și vedea periclitată siguranța propriilor visuri.

     În acel moment de disperare, bărbatul și viteazul David privește în zare de la gura grotei în care se afla și observă în depărtare orașul său natal. Betleemul în care el a copilărit. Plin de nostalgie își aduce aminte de fântâna de la porțile Betleemului din care a băut de atâtea ori apă când doar era un copil. I se face dor de amintirea și libertatea copilăriei. Mai vrea doar un pahar cu apă din acea fântână. În suflet i se instalează frica, care îi șoptește că nu va mai bea niciodată apă din aceea fântână. Dușmanii sunt așezați între el și Betleem, căutând să-i ia viața.

     Dar nu e singur. Trei dintre prietenii lui observă neliniștea din cuvintele lui: „Cine îmi va da să beau apă din fântâna de la poarta Betleemului?” (2 Samuel 23:15) Toți trei prietenii, pleacă fără să ezite. Ceea ce te uimește nu e doar cum au reușit ei să pătrundă prin tabăra filistenilor, să scoată apa din fântână, dar și faptul că au reușit să se întoarcă teferi la prietenul lor. E prematur să crezi că lui David i-a lipsit apa. Nu i-a lipsit apa, ci speranța.

    Poate s-a simțit ca un părinte al cărui copil rebel a plecat departe de casă. Poate s-a simțit ca un soț a cărui soție are o privire pierdută pentru el. Sau poate s-a simțit ca un băiat căruia logodnica lui tocmai i-a returnat inelul și i-a spus ca dorește să fie doar amici. Harul pe care l-a avut David constă în faptul că a avut lângă el trei prieteni. Majoritatea bărbaților nu au astfel de prieteni. Din nefericire, atât de mulți bărbați nu-și doresc să devină vulnerabili. Ei nu permit altora să-i protejeze și să-i sprijine. De obicei acești bărbați evită relațiile apropiate, deoarece cred că luptele lor sunt private și deseori rușinoase. Și unele chiar sunt. Acum ceva timp am cunoscut un asemenea bărbat singur și complet dărâmat. La prima vedere părea un tip împlinit, un artist tânăr cunoscut care câștiga mulți bani. Însă avea o problemă majoră: din cauza dependenței lui față de pornografie, soția l-a părăsit. Era prăbușit. I-am recomandat o terapie serioasă. Am aflat recent că încă se află în recuperare, acolo unde și-a găsit noi prieteni și e foarte optimist. L-am apreciat pentru că avut curajul să ceară ajutor, făcându-se vulnerabil. 

     Cu toții avem nevoie de bărbați care să fie alături de noi în cea mai neagră și fără speranță noapte a sufletului nostru. E trist că mulți bărbați aleg calea solitudinii și a orgoliului. Din nefericire acești bărbați sunt în stare să-și iubească mai mult câinii, decât pe cei apropiați. Preferă să privească multe filme, urmărind lupte fictive cu personaje fictive, decât să-și poarte propriile lupte în viața reală.

    Ca un gest suprem de respect pentru eroismul lor, David refuză să bea din apa adusă de camarazii săi. Pentru el, apa reprezintă sângele lor jertfit pe altarul prieteniei. Alții în locul lor s-ar fi simțit ofensați văzându-l pe David cum ia apa și o varsă. Dar ei dimpotrivă, l-au respectat și mai mult. Deși îi cunoșteau problemele, ei au continuat să-l iubească. De aceea pe patul morții, David le cere scribilor săi să păstreze pentru posteritate lista acestor viteji. Mesajul acestei liste este scris special pentru tine: Nu uita, singur ești slab, împreună suntem puternici!

Fântâna Betleemului și efortul prieteniei

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *